NonSolum pääsi haastattelemaan Klassikan Reetta-opoa kestävän kehityksen teemoista. Hänellä on asiasta vuosikymmenten kokemus ja nyt iloinen ja asiantunteva ”kekettäjä” kertoo meille muun muassa siitä, mikä on kestävän kehityksen parissa toimimisessa parasta, ja mitkä ovat parhaat vinkit asiasta kiinnostuneille.
Reetta, mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta kestävä kehitys?
”Varmastikin sellainen asia, että meidän pitäisi tiedostaa millä tavalla elämme ja toimimme, jotta voisimme elää kestävästi maapallon varat huomioon ottaen.”
Miten se näkyy omassa elämässäsi?
”Olen ollut asiasta kiinnostunut ja toiminnassa mukana ihan nuoresta asti. Olen muun muassa ollut 16-vuotiaasta asti kasvissyöjä ja nyt 10 vuotta lentolakossa. Lisäksi kierrätän ja olen kuulunut Greenpeace-järjestöön 25 vuoden ajan – voisi siis sanoa, että nämä asiat ovat minulle erittäin tärkeitä.”
Mikä on paras muistosi kestävän kehityksen teemoihin liittyen?
”Varmaan hienoimpina muistoina tulee mieleen nuoruuden muistot: olen ollut silloin Greenpeace-aktivisti ja olin Englannissa isoilla festareilla parina kesänä Greenpeacen hommissa. Yhtenä vuonna muun muassa pyöritettiin lasten toimintapaikkaa, jossa oli erilaisia teemapisteitä, kuten ”jääkarhun pelastus” -piste. Jonakin toisena taas vuonna pääsin markkinoimaan englanniksi tuulivoimateemaisilla messuilla merituulivoimaa.”
Oletko aina ollut kiinnostunut kestävästä kehityksestä vai saiko joku/jokin sinut kiinnostumaan siitä?
”Olen aina ollut kiinnostunut näistä asioista, oikeastaan lukiolaisesta asti. Sellainen henkilö, joka on ollut merkittävänä innostajana, on Kaisa Kosonen, joka toimii nykyään Greenpeacen kansainvälisenä ilmastoasiantuntijana. Hän on hyvä kaverini, joka on myös kuopiolainen ja vanha lukiokaveri: toimimme jo lukioaikana täällä Kuopiossa kestävän kehityksen työryhmässä nuorison edustajina. Hän pyysi minua mukaan näihin tehtäviin, ja oli aika hienoa päästä valtuusto- ja virastotalolle kokouksiin puhumaan nuorten puolesta. Tuolloin 1990-luvullakin oli jo käsite kestävästä kehityksestä. Silloin tosin puhuttiin myös kasvihuoneilmiöstä.”
Mitkä asiat täällä Suomessa onnistuvat mielestäsi hyvin kestävän kehityksen suhteen?
”Ajattelen, että nykyinen hallitus on ihan mahtava ilmastoasioiden hoidossa. Ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta niin niiden tulee ollakin: olemme kuitenkin kehittyneiden maiden kärkikastia, joten meidän tulee olla näyttämässä mallia. Ympäristöasiat ovat tulevaisuuden haaste, joka tulisi ymmärtää esimerkiksi yrittäjien ja teknologiateollisuuden: olisi erittäin hyvä kääntyä sinne vihreään energiaan.”
Entä missä olisi vielä kehitettävää?
”Monessa asiassa varmasti. Ihmisten ei tulisi niin voimakkaasti tarrata vanhoihin juttuihin, kuten fossiiliseen energiaan. Sen sijaan tulisi nähdä pitkälle tulevaisuuteen: suomalaisilla yrityksillä on nyt ihan mieletön markkinarako alkaa markkinoida vaikkapa Kiinan suuntaan uutta, puhdasta energiateknologiaa.”
Miksi koet ”keken” tärkeäksi?
”Se on meidän tulevaisuutemme kannalta niin tärkeä juttu: minkälaisissa oloissa joudumme tulevaisuudessa elämään. Itselle ilmasto on ollut tässä se tärkein asia, mutta tärkeää on myös esimerkiksi lajien monipuolisuus ynnä muut sellaiset. Tämä on meidän elinehtomme.”
Minkä vinkin antaisit tuleville ”kekettäjille”?
”Olen tätä paasannut jo vuosikymmenet: pienet teot ovat niitä, joita yksilö voi tehdä. Iso puro kasvaa niistä. On tärkeää pohtia oman elämän kulutustottumuksia. ”
Kiitos haastattelusta Reetta!
Non SolumKestävän kehityksen teemanumero Maaliskuu 2021 29.3.2021