”Pienistä teoista kasvaa iso puro” – kokeneen ”kekettäjän” Reetan haastattelu

Venla Hämäläinen

Non­So­lum pää­si haas­tat­te­le­maan Klas­si­kan Reet­ta-opoa kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tee­mois­ta. Hä­nel­lä on asi­as­ta vuo­si­kym­men­ten ko­ke­mus ja nyt iloi­nen ja asi­an­tun­te­va ”ke­ket­tä­jä” ker­too meil­le muun mu­as­sa sii­tä, mikä on kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen pa­ris­sa toi­mi­mi­ses­sa pa­ras­ta, ja mit­kä ovat par­haat vin­kit asi­as­ta kiin­nos­tu­neil­le.

Reet­ta, mitä si­nul­le tu­lee en­sim­mäi­sek­si mie­leen sa­nas­ta kes­tä­vä ke­hi­tys?

”Var­mas­ti­kin sel­lai­nen asia, että mei­dän pi­täi­si tie­dos­taa mil­lä ta­val­la eläm­me ja toi­mim­me, jot­ta voi­sim­me elää kes­tä­väs­ti maa­pal­lon va­rat huo­mi­oon ot­ta­en.”

Mi­ten se nä­kyy omas­sa elä­mäs­sä­si?

”Olen ol­lut asi­as­ta kiin­nos­tu­nut ja toi­min­nas­sa mu­ka­na ihan nuo­res­ta asti. Olen muun mu­as­sa ol­lut 16-vuo­ti­aas­ta asti kas­vis­syö­jä ja nyt 10 vuot­ta len­to­la­kos­sa. Li­säk­si kier­rä­tän ja olen kuu­lu­nut Green­pe­a­ce-jär­jes­töön 25 vuo­den ajan – voi­si siis sa­noa, että nämä asi­at ovat mi­nul­le erit­täin tär­kei­tä.”

Mikä on pa­ras muis­to­si kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tee­moi­hin liit­ty­en?

”Var­maan hie­noim­pi­na muis­toi­na tu­lee mie­leen nuo­ruu­den muis­tot: olen ol­lut sil­loin Green­pe­a­ce-ak­ti­vis­ti ja olin Eng­lan­nis­sa isoil­la fes­ta­reil­la pa­ri­na ke­sä­nä Green­pe­a­cen hom­mis­sa. Yh­te­nä vuon­na muun mu­as­sa pyö­ri­tet­tiin las­ten toi­min­ta­paik­kaa, jos­sa oli eri­lai­sia tee­ma­pis­tei­tä, ku­ten ”jää­kar­hun pe­las­tus” -pis­te. Jo­na­kin toi­se­na taas vuon­na pää­sin mark­ki­noi­maan eng­lan­nik­si tuu­li­voi­ma­tee­mai­sil­la mes­suil­la meri­tuu­li­voi­maa.”

Olet­ko aina ol­lut kiin­nos­tu­nut kes­tä­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä vai sai­ko joku/jo­kin si­nut kiin­nos­tu­maan sii­tä?

”Olen aina ol­lut kiin­nos­tu­nut näis­tä asi­ois­ta, oi­ke­as­taan lu­ki­o­lai­ses­ta asti. Sel­lai­nen hen­ki­lö, joka on ol­lut mer­kit­tä­vä­nä in­nos­ta­ja­na, on Kai­sa Ko­so­nen, joka toi­mii ny­ky­ään Green­pe­a­cen kan­sain­vä­li­se­nä il­mas­to­a­si­an­tun­ti­jana. Hän on hyvä ka­ve­ri­ni, joka on myös kuo­pi­o­lai­nen ja van­ha lu­ki­o­ka­ve­ri: toi­mim­me jo lu­ki­o­ai­ka­na tääl­lä Kuo­pi­os­sa kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen työ­ryh­mäs­sä nuo­ri­son edus­ta­ji­na. Hän pyy­si mi­nua mu­kaan näi­hin teh­tä­viin, ja oli aika hie­noa pääs­tä val­tuus­to- ja vi­ras­to­ta­lol­le ko­kouk­siin pu­hu­maan nuor­ten puo­les­ta. Tuol­loin 1990-lu­vul­la­kin oli jo kä­si­te kes­tä­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä. Sil­loin to­sin pu­hut­tiin myös kas­vi­huo­ne­il­mi­ös­tä.”

Mit­kä asi­at tääl­lä Suo­mes­sa on­nis­tu­vat mie­les­tä­si hy­vin kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen suh­teen?

”Ajat­te­len, että ny­kyi­nen hal­li­tus on ihan mah­ta­va il­mas­to­a­si­oi­den hoi­dos­sa. Il­mas­to­ta­voit­teet ovat kun­ni­an­hi­moi­sia, mut­ta niin nii­den tu­lee ol­la­kin: olem­me kui­ten­kin ke­hit­ty­nei­den mai­den kär­ki­kas­tia, jo­ten mei­dän tu­lee olla näyt­tä­mäs­sä mal­lia. Ym­pä­ris­tö­a­si­at ovat tu­le­vai­suu­den haas­te, joka tu­li­si ym­mär­tää esi­mer­kik­si yrit­tä­jien ja tek­no­lo­gi­a­te­ol­li­suu­den: oli­si erit­täin hyvä kään­tyä sin­ne vih­re­ään ener­gi­aan.”

Entä mis­sä oli­si vie­lä ke­hi­tet­tä­vää?

”Mo­nes­sa asi­as­sa var­mas­ti. Ih­mis­ten ei tu­li­si niin voi­mak­kaas­ti tar­ra­ta van­hoi­hin jut­tui­hin, ku­ten fos­sii­li­seen ener­gi­aan. Sen si­jaan tu­li­si näh­dä pit­käl­le tu­le­vai­suu­teen: suo­ma­lai­sil­la yri­tyk­sil­lä on nyt ihan mie­le­tön mark­ki­na­rako al­kaa mark­ki­noi­da vaik­ka­pa Kii­nan suun­taan uut­ta, puh­das­ta ener­gi­a­tek­no­lo­gi­aa.”

Mik­si koet ”ke­ken” tär­ke­äk­si?

”Se on mei­dän tu­le­vai­suu­tem­me kan­nal­ta niin tär­keä jut­tu: min­kä­lai­sis­sa olois­sa jou­dum­me tu­le­vai­suu­des­sa elä­mään. It­sel­le il­mas­to on ol­lut täs­sä se tär­kein asia, mut­ta tär­ke­ää on myös esi­mer­kik­si la­jien moni­puo­li­suus ynnä muut sel­lai­set. Tämä on mei­dän elin­eh­tom­me.”

Min­kä vin­kin an­tai­sit tu­le­vil­le ”ke­ket­tä­jil­le”?

”Olen tätä paa­san­nut jo vuo­si­kym­me­net: pie­net teot ovat nii­tä, joi­ta yk­si­lö voi teh­dä. Iso puro kas­vaa niis­tä. On tär­ke­ää poh­tia oman elä­män ku­lu­tus­tot­tu­muk­sia. ”

Kii­tos haas­tat­te­lus­ta Reet­ta!

Reet­ta (vih­re­äs­sä hup­pa­ris­sa) Eng­lan­nis­sa, Glas­ton­bu­ryn fes­ta­reil­la ke­säl­lä 2005 oh­jaa­mas­sa jää­kar­hun pe­las­tus -pis­tet­tä.

Non So­lumKes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tee­ma­nu­me­ro Maa­lis­kuu 2021 29.3.2021