Kävin katsomassa Iisalmessa IN-teatterin musiikillisen näytelmän Bussi Somerolle, tarina Rauli Baddingista. Tuomas Timosen ja Pärttyli Rinteen käsikirjoittama tarina kertoo Rauli ”Badding” Somerjoen urasta laulajana sekä vastoinkäymisistä, joita hän elämänsä aikana kohtaa.
Aluksi Rauli on tunnollinen pieni poika, joka tahtoo auttaa muun muassa alkoholiin vajonnutta isäänsä heidän oman kioskinsa pyörittämisessä. Rauli on melko ujo poika nuorena, mutta teini-ikäisenä hänen ystävänsä saavat suostuteltua Raulin laulamaan ystävien bändiin. Tuottajat kuitenkin näkevät Raulin esiintymisessä potentiaalia ja hän saa tarjouksen soolouraan. Rauli Badding ottaa tarjouksen vastaan ja näin alkaa hänen matkansa huipulle laulajana. Näytelmän kulkua sekoitti hieman se, että päähenkilöä näytteli neljä eri henkilöä. Kuitenkin aina näytelmän edetessä hieman, tajusin, että näyttelijä on vaihtunut, sillä Rauli oli kasvanut vanhemmaksi.
Lavastuksessa ja puvustuksessa oli huomioitu, että Rauli eli 1950-luvun ympärillä. Vaatteet olivat kovin vanhanaikaisia, sillä esimerkiksi kaikki naiset pukeutuivat hameisiin ja hiukset oli leikattu lyhyeksi ja kiharrettu. Miehet pukeutuivat löysempiin housuihin, pitkään takkiin ja villapaitaan sekä lakkiin. Somerjokien kodissa oli koristeelliset, vanhanaikaiset keittiön tuolit ja todella vanha radio. Näistä selvisi hyvin, milloin Rauli on elänyt.
Muina tapahtumapaikkoina näytelmässä oli ”Somerjoen kioski”, joka kuului siis heidän perheelleen. Alkoholi oli suuressa osassa näytelmää ja muun muassa kioskilla aikuiset nautiskelivat alkoholia runsain määrin. Raulin isä Gunnar Somerjoki kuoli alkoholin liialliseen käyttöön Raulin ollessa vasta lapsi. Koska esiintyminen/laulaminen oli suuressa osassa näytelmää, näytelmässä oltiin paljon myös esiintymislavalla. Lisäksi lavastuksena oli myös Raulin muutamien naisystävien kodit, jotka oli myöskin sisustettu vanhanaikaiseen tyyliin.
Musiikkinäytelmässä oli siis paljon laulua ja soittamista. Kaikki Rauli Baddingia näyttelevät henkilöt lauloivat todella hienosti. Oli kaunista katseltavaa, miten nuorta Raulia näyttelevä lapsikin osasi ottaa koko salin haltuunsa ja laulaa kuuluvalla äänellä. Monen laulun kohdalla itselläni tuli kylmiä väreitä. Koko näytelmän ajan näyttämön takaosassa oli ammattimainen bändi, joka säesti kaikki laulut. Se oli mielestäni hieno lisä, sillä musiikki tuli livesoittona eikä nauhalta. Lauluesitykset olivat todella hienoja hetkiä näytelmässä. Niistä oli tehty erikoisia ja koskettavia. Jotkut esitykset näyttelijät saattoivat laulaa ilman säestystä ja suoraan valokeilan osoittamana. Laulukohtaukset olivat minun lempikohtauksiani koko näytelmässä.
Mielestäni näyttelijät olivat erittäin eläytyneitä ja he olivat omaksuneet roolinsa mainiosti. Kaikki toivat omaa juttuaan selkeästi esille ja he uskalsivat esittää rohkeasti esimerkiksi juuri kyseiset laulukohtaukset. Oli myös hienoa, kuinka näyttelijät osasivat muuntautua monen eri hahmon rooliin. Jokainen näyttelijä esitti ainakin kahdessa tai kolmessa roolissa, mutta silti eläytyminen pysyi entisellään.
Tunnelma näytelmässä vaihteli paljon. Välillä siinä tapahtui paljon iloisia asioita ja kerrottiin hyviä vitsejä, joille koko yleisö nauroi, mutta toisaalta siinä oli myös paljon surullisia kohtauksia. Koskettavimpia kohtauksia olivat muun muassa Raulin isän kuolema sekä lopussa se, kun Rauli Badding kuoli itse. Tilanteet oli tehty hyvin käsin kosketeltaviksi ja näyttelijät osasivat kuvata surun tunteen selkeästi. Esimerkiksi Raulin kuolema tuli yllätyksenä eikä sitä osannut odottaa. Rauli Badding oli kuitenkin vasta 39-vuotias ja hänen uransa oli juuri lähdössä uudestaan nousuun alkoholin tuottaman suuren laskun jälkeen.
Ennakkoluuloni näytelmää kohtaan olivat hieman sekalaiset. Näytelmä ei kiinnostanut minua kovin paljon ennen sinne menoa, mutta loppujen lopuksi se olikin ihan mielenkiintoinen. Siinä tapahtui paljon tunnetta herättäviä asioita, jotka pitivät mielenkiintoani yllä näytelmää katsoessa. Jotkin kohtaukset eivät olleet kuitenkaan niin olennaisia ja ne tuntuivat hieman tylsiltä ja silloin aloin miettimään esimerkiksi tämän arvostelun kirjoittamista. Olisin toivonut, että olisin päässyt sukeltamaan kunnolla näytelmän sisään eivätkä ajatukseni olisi leijailleet missään muualla. Kuitenkin näytelmästä jäi minulle positiivinen kuva ja ennakko-odotuksiini verrattuna, se oli todella hyvä.
Kevättä kohti Non SolumHuhtikuu 201918.4.2019